Συνταγές


Τιραμισού






Συστατικά:

2 πακέτα  μπισκότα σαβαγιάρ
1 κουτί philadelphia 200 g
500 g κρέμα  γάλακτος 35%
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ 
50 g κουβερτούρα γάλακτος


Μέθοδος Εκτέλεσης:

Για την κρέμα

Χτυπάμε  στο μίξερ τη philadelphia με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας καφέ (αραιωμένο σε λίγο κονιάκ), μέχρι να γίνει πηχτή κρέμα.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ βάζουμε  βάζουμε  τις 2 υπόλοιπες κουταλιές καφέ (αραιωμένο σε λίγο κονιάκ), 2 κούπες νερό και λίγη τριμμένη κουβερτούρα.

Βουτάμε τα μπισκότα ένα ένα και γρήγορα στο μπολ με τον καφέ (να μην μαλακώσουν) και τα στρώνουμε σε ένα pyrex ταψί. Από πάνω βάζουμε τη μισή κρέμα και στη συνέχεια  άλλη μια στρώση μπισκότα και ξανά την υπόλοιπη κρέμα.

Το βάζουμε στο ψυγείο. και το επόμενο πρωί το πασπαλίζουμε με τρούφα ή κακάο και λίγη τριμμένη κουβερτούρα.


Γλυκό κουμ κουάτ



Συστατικά:

1 κιλό κουμ κουάτ όχι πολύ ώριμα
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
χυμό από μισό λεμόνι

Μέθοδος Εκτέλεσης:

Τρυπάμε τα κουμ κουατ με μια οδοντογλυφίδα
Βάζουμε σε  κατσαρόλα νερό να βράσει και βράζουμε τα κουμ κουατ  για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε, βάζουμε καινούριο νερό και ξαναβράζουμε με καινούριο νερό για να ξεπικρίσουν.
Κάνουμε αλλαγές και βρασίματα άλλες συνολικά 2 φορές. Μόνο την 1η φορά τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Τις επόμενες 2 φορές, αφήνουμε να πάρουν βράση και  ξανασουρώνουμε.
Τα αφήνουμε να  στραγγίξουν σε σουρωτήρι.
Φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά και μετά ρίχνουμε τα κουμ κουάτ.
Βράζουμε για 15 λεπτά ενώ ξαφρίζουμε και προσέχουμε γιατί φουσκώνει και χύνεται καθώς βράζει και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε για 5-10 λεπτά για να δέσει το σιρόπι καλά.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και φυλάμε σε βάζα.


Ζυμαρόπιτα



Υλικά:

2 & 1/2 κούπες γάλα πλήρες
2 αυγά
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τόσο ώστε να δημιουργήσουμε αραιό χυλό
Λίγο βιτάμ
Τυρί φέτα τριμμένο


Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και γαρνίρουμε από πάνω με τριμμένο τυρί. Προαιρετικά, γαρνίρουμε και με τα υλικά της επιλογής μας, όπως ελιά, πιπεριά, ντομάτα κτλ



Κυδώνι γλυκό κουταλιού




Υλικά:

1 & 1/2  κιλό κυδώνια
2 κιλά ζάχαρη
6 φλιτζάνια τσαγιού νερό
Αρμπαρόριζα ή βανίλια
χυμός λεμονιού


Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα κυδώνια και τα τρίβετε στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Τα βάζετε σε κατσαρόλα με το νερό και με μια κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού, βράζετε μέχρι να  μαλακώσουν. Έπειτα ρίχνετε τη ζάχαρη και βράζετε το γλυκό για 15  λεπτά. Την επόμενη μέρα το ξαναβράζετε μέχρις ότου το σιρόπι του  <<δέσει>>.  Προσθέτετε στο τέλος μερικά κλωναράκια αρμπαρόριζας ή λίγη βανίλια.



Τυροπιτάκια Κουρού


 

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1/2  φλιτζάνι (τσαγιού) λάδι
1/2  φλιτζάνι (τσαγιού) βιτάμ light
1 φλιτζάνι (τσαγιού) γάλα ή 1 γιαούρτι
1 αυγό
λίγο αλάτι
1 κόκκινη φαρίνα ή 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:

Τυρί φέτα τριμμένο & πιπέρι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μια λεκάνη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες. Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα  σε  στρογγυλό φύλλο χοντρό, γεμίζουμε με τη γέμιση και κλείνουμε το τυροπιτάκι σε ημικύκλιο.

 Καλή επιτυχία !!!

 

Περγαμόντο γλυκό

 


 

Υλικά:

 

Περγαμόντα

Ζάχαρη

Νερό

Λεμόνι


 

Εκτέλεση:


 

Τρίβετε ελαφρά τα περγαμόντα στον τρίφτη του τυριού, τα κόβετε σε 6 φέτες, πετάτε τον καρπό και τα τυλίγετε σε ρολλά. Ζυγίζετε τη φλούδα, την πλένετε και τη βράζετε σε μπόλικο νερό, μέχρις ότου  μαλακώσει. Τη στραγγίζετε και την αφήνετε σε νερό κρύο 24 ώρες. Την ξαναστραγγίζετε και την κόβετε σε μακρόστενα κομμάτια ή κόβετε κάθε φέτα στη μέση.


 

Για 1 κιλό στεγνή φλούδα βράζετε 1 & 1/2 κιλό ζάχαρη με 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό για 5 λεπτά. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και ρίχνεται τα κομμάτια του περγαμόντο. Τα βράζετε για 25 λεπτά και τα αφήνετε στο σιρόπι τους 24 ώρες. Τα ξαναβράζετε μέχρις ότου το σιρόπι <<δέσει>>. Πέντε λεπτά πριν το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε το χυμό από 2 λεμόνια.



Καλή επιτυχία !!!



Κουραμπιέδες

 



Υλικά:

 

1 κιλό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 πιατάκια του καφέ άχνη ζάχαρη

1 φλυτζάνι του καφέ  κονιάκ

1 πορτοκάλι

1/2 κουταλάκι σόδα

2 κρόκοι αυγών

1 & 1/2  ποτήρια ψιλοκομμένα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα

2 βανίλιες

1 μπέικιν πάουντερ

 

Εκτέλεση:

 

Χτυπάμε  στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει, προσθέτουμε το κονιάκ. Σε ένα ποτήρι διαλύουμε  τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι  και τέλος τα αμύγδαλα τα οποία τα έχουμε ψήσει μέχρι να ροδίσουν.


Ψήνονται στους 180 ˚C για 30' περίπου.


Γαρνίρουμε με  τα υλικά της επιλογής μας, όπως π.χ άχνη ζάχαρη, την οποία μπορούμε να αναμείξουμε με 2 βανίλιες  για άρωμα.

 


Pancakes


 


Υλικά:

200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
1 αυγό
50 ml σπορέλαιο
1 πρέσσα αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
50 γραμ. κρυσταλική ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
120 γραμ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τα υλικά  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το μείγμα (μια κουταλιά για κάθε pancake) στο τηγάνι. Περιμένουμε να ψηθεί το κάθε pancake 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά, στοιβάζουμε τα pancakes  και τα γαρνίρουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας.

Καλή επιτυχία !
Evaaaki 


Κουλούρια Πασχαλινά (Συνταγή  από τα Γιάννενα)



Υλικά:

10 αυγά
250 γραμ. βούτυρο λιωμένο
450 γραμ. ζάχαρη
30 γραμ. (1 φακελάκι) αμμωνία
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες


Εκτέλεση:

Χτυπάμε το βούτυρο  με τη ζάχαρη στο μίξερ για αρκετή ώρα.Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και το χυμό πορτοκαλιού (μέσα στον οποίο έχουμε ρίξει την αμμωνία). Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα αυγά σε αφράτη σπιτική μαρέγκα και την προσθέτουμε σιγά σιγά στο αρχικό μας μείγμα μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

Πλάθουμε σε διάφορα σχέδια τα κουλούρια και τα ψήνουμε στους 180˚C  μέχρι να ροδίσουν.

Χρόνια Πολλά !!!!
"Evaaaki"



Λαδοκούλουρα (Συνταγή από την Πάργα)









1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι ελαιόλάδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1/3 κύβου φρέσκιας μαγιάς
λίγο αλάτι
λίγη κανέλα
1 φακελάκι σουσάμι
λίγο νερό

Εκτέλεση:

Λιώνουμε σε  λίγο χλιαρό νερό τη μαγιά, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Ύστερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει ξανά. Έπειτα  κόβουμε μικρές ποσότητες από τη ζύμη, τη βουτάμε σε λίγο λάδι για να μην κολλάει και πλάθουμε τα κουλούρια. Τα τοποθετούμε στο ταψί, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για τελευταία φορά. Μόλις φουσκώσουν αρκετά  τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ˚C μέχρι να ροδίσουν.


Αστακομακαρονάδα


Υλικά:

  • 800 γρ. - 1 κιλό αστακό φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 1 κύβο κότας και 750 γρ. νερό ή 750 γρ. ζωμό κότας
  • 2 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ.  σπαγγέτι Νο 6
Για το σερβίρισμα
  • 2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • τυρί τριμμένο (προαιρετικό για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
  • Κόβουμε σε χοντρές φέτες του 1 εκ. το κρεμμύδι, το σκόρδο σε λεπτές φέτες.
  • Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο στην καυτή κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη και περιμένουμε μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε και το θυμάρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Στη συνέχεια καθαρίζουμε τον αστακό. Τον κόβουμε στη μέση, καθαρίζουμε τυχόν βρωμιές και σπάμε τις δαγκάνες με ένα μαχαίρι για να βγάλουν όλο το ζουμί τους μέσα στη σάλτσα. Τον βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
  • Προσθέτουμε το μπούκοβο και σβήνουμε με το κονιάκ. Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και τον κύβο.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι, για να μην εξατμιστεί το νερό, και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί ο αστακός.
  • Όταν είναι έτοιμος τον αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τον αφήνουμε στην άκρη.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ντομάτα, το θυμάρι, 50 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
  • Προσθέτουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα και ανακατεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να βράσουν. Με αυτό τον τρόπο θα τραβήξουν όλη τη γεύση από τον αστακό.
  • Με ένα κουτάλι ξεκολλάμε τη σάρκα από το εσωτερικό του αστακού και την αφήνουμε μέσα. Αφαιρούμε τη δαγκάνα από το υπόλοιπο σώμα και με ένα μαχαίρι τη χτυπάμε δυνατά στο πάνω και μεγάλο μέρος για να σπάσει. Αφαιρούμε το κέλυφος της ώστε να μείνει το κρέας και το αφαιρούμε με τα χέρια μας.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε με τον αστακό, φρέσκο βασιλικό, πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Βασιλόπιτα







Υλικά:

  • 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη 
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
  • 2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αυγά (200 γρ.) θερμοκρασία δωματίου
  • 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ 
  • 1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ 
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:


  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. (Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι)
  • Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.
  • Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ.
  • Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ.
  • Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.
  • Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί...
  • Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.


Μηλόπιτα





Υλικά:

5 μήλα 
2 ποτήρια ζάχαρη μαύρη
1/2 βιτάμ light
κανέλα
κονιάκ
καρύδια
5 αυγά
1 ποτήρι φαρίνα

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:

Χτυπάμε στο μίξερ 1 ποτήρι ζάχαρη και 5 αυγά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη, έπειτα συμπληρώνουμε τη φαρίνα.

Μηλόπιτα:

Λιώνουμε  1/4 από το βιτάμ και το περιχύνουμε στο ταψί, ρίχνουμε έπειτα  μισό ποτήρι ζάχαρη  και λίγη κανέλα, στρώνουμε τα μήλα σε φέτες, πάνω από τα μήλα ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό ποτήρι ζάχαρης και λίγη κανέλα ακόμα και τέλος περιχύνουμε το παντεσπάνι.

Ψήνεται στους 180˚C  για 30'

Αφού ψηθεί αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα, το παντεσπάνι αποτελεί τη βάση της μηλόπιτας.


Μηλόπιτα ΙΙ





Υλικά:

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 & 1/2 βιτάμ
2 κρόκοι αυγών
2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ
2 κουταλιές κονιάκ
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
7 μήλα
6 κουταλιές ζάχαρη
λίγη κανέλα

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε  το αλεύρι, το βιτάμ, τους κρόκους αυγών, το μπέϊκιν πάουντερ το κονιάκ και την άχνη ζάχαρη για να παρασκευάσουμε τη ζύμη της μηλόπιτας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ισόποσα τμήματα. Το ένα θα αποτελέσει τη βάση της μηλόπιτας, το οποίο το απλώνουμε (σε φύλλο χοντρό) σε ένα ταψί και το ψήνουμε στους 180 ˚C μέχρι να ροδίσει.

Έπειτα φτιάχνουμε τη γέμιση με τα μήλα. Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές μικρές φέτες, προσθέτουμε τις 6 κουταλιές ζάχαρη  και την κανέλα. Στρώνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση της μηλόπιτας  και έπειτα  απλώνουμε  σε χοντρό φύλλο  το δεύτερο τμήμα της ζύμης μας.


Ψήνεται στους 180  ˚C  μέχρι να ροδίσει.

                                                                                                                          "Εvaaaki"



Εκμέκ καταΐφι






Υλικά

450 γρ καταΐφι
1  βιτάμ 

Συρόπι

4 ποτήρια ζάχαρη
6 ποτήρια νερό

Κρέμα

4 ½ ποτήρια νερό
1 γάλα Νουνού
2 κρόκοι αυγών
1 κουτί Άνθος Αραβοσίτου βανίλια
1 ποτήρι ζάχαρη
½ βιτάμ 

Σαντιγύ

1 ζαχαρούχο γάλα
1 ερμόλ

Εκτέλεση:

Βάζουμε το καταΐφι σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί.
Ραντίζουμε με ένα βιτάμ αφού προηγουμένως το έχουμε λιώσει.
Ψήνουμε το καταΐφι ώσπου να ροδοκοκκινίσει και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το Άνθος Αραβοσίτου  με το γάλα  Νουνού στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα και όταν αρχίσει να πήζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βιτάμ και τους κρόκους αυγών.
Ανακατεύουμε στο μίξερ το ερμόλ με το ζαχαρούχο γάλα.
Στο κρύο καταΐφι ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό και το πασπαλίζουμε με κανέλα.

Αφού κρυώσει το καταΐφι βάζουμε από πάνω σε  μια στρώση την κρύα κρέμα και  έπειτα σε άλλη στρώση τη σαντιγύ.

Τέλος πασπαλίζουμε με κανέλα ή ξηρούς καρπούς.

                                                                                                                            "Evelyn Exarchou"


Nιόκι  αλά γκρέκα από τη Βέφα Αλεξιάδου 




Υλικά

1 και 1/2 κούπα βρασμένο ζυμαρικό νίοκι (κοχυλάκι)
1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη
1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1/2 αγγουράκι σε λεπτές φέτες
1/2 ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες
2 ελιές καλαμών χωρισμένες σε τέταρτα
2 μικρά κομμάτια φέτα με λίγα λιπαρά, χοντροτριμμένη
2 κουταλιές ελαιόλαδο 
1 κουταλιά ξίδι
ρίγανη
αλάτι

Εκτέλεση

Σε μια σαλατιέρα βάζετε το βρασμένο νιόκι, την ντομάτα, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το αγγουράκι, τις ελιές, τη φέτα, το λάδι, το ξίδι, λίγο αλάτι και λίγη ρίγανη και ανακατεύετε καλά.





Mπαμπάς σε φόρμα του κέικ




Υλικά:

5 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 δόση βανίλια
λίγο μπράντι
βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

Σιρόπι:

2 φλιτζάνια νερό
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
Λίγο χυμό λεμονιού
250 γρ. κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική

Εκτέλεση:

Αρχικά χτυπάμε  τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι  η ζάχαρη  να λιώσει, έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές μπράντι.
Αλείφουμε με βούτυρο τη φόρμα, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και περιχύνουμε το μείγμα. Το ψήνουμε για 30’ περίπου έχοντας ήδη προθερμάνει το φούρνο, γύρω στους 2000 c. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεκολλάμε από τη φόρμα.
Βράζουμε το σιρόπι για 10΄περίπου και γαρνίρουμε το γλυκό. Αφήνουμε τον «μπαμπά» να κρυώσει.Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί.
Αναποδογυρίζουμε τον «μπαμπά» σε μία πιατέλα, τον κόβουμε οριζόντια στη μέση και αλείφουμε  με τη σαντιγί τα δύο του κομμάτια. Με ένα κορνέ γαρνίρουμε τον «μπαμπά» με την υπόλοιπη σαντιγί  και από πάνω τοποθετούμε κομμάτια από γλυκό της αρεσκείας μας.

*Το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

                                                                                                                               Καλή Επιτυχία 
                                                                                                                             "Evelyn Exarchou"

Πασχαλινό Tσουρέκι 




Υλικά

2600 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι
850 γραμ. ζάχαρη
900 γραμ. γάλα
λίγο αλάτι
1/2  κιλό βούτυρο
10 αυγά
150 γραμ. νωπή μαγιά
Ξίσμα από 2 πορτοκάλια
1 φακελάκι μαχλέπι (τριμμένο)


Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε  450 γραμ. γάλα και λιώνουμε σε αυτό τη μαγιά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και αφήνουμε τη ζύμη μας να  φουσκώσει. Έπειτα ζεσταίνουμε τα υπόλοιπα 450 γραμ. γάλα, προσθέτουμε σε αυτό τη ζάχαρη, 5 αυγά και 5 κρόκους, το ξίσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, αλάτι, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το μίγμα μας στη ζύμη που έχει ήδη φουσκώσει. Προσθέτουμε  λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι και  τέλος προσθέτουμε το ζεσταμένο βούτυρο. Αφήνουμε την καινούρια ζύμη μας να φουσκώσει ξανά. Έπειτα πλέκουμε το τσουρέκι, το αφήνουμε να φουσκώσει για τελευταία φορά, το αλείφουμε  με κρόκο αυγού και το πασπαλίζουμε με  φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνεται στους 160˚C   για 40'.

Κέικ ανάμεικτο με κακάο





Υλικά

5 αυγά
1 βιτάμ light ή 3/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη μαύρη
2 και 1/2 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας γάλα light 
1 μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ξίσμα πορτοκαλιού
2 κουταλιές κακάο

Εκτέλεση:

Χτυπάμε  στο μίξερ τη ζάχαρη με το βιτάμ (το οποίο έχουμε ζεστάνει να έχει υγρή μορφή) μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπολ βάζουμε λίγες κουταλιές από τη ζύμη μας, προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε 2 ισόποσα τμήματα.
Ρίχνουμε το ένα τμήμα της ζύμης στη φόρμα, την οποία έχουμε λαδώσει, έπειτα το  τμήμα της ζύμης με το κακάο και στη συνέχεια τη ζύμη που έχει απομείνει, ώστε να γίνει το σχέδιο της εικόνας στο κέικ.Προαιρετικά γαρνίρετε το κέικ με γλάσο.

Ψήνεται στους 180˚C για 45'.

Καλή επιτυχία!
Εvaaaki

Μπισκότα με ζαχαρόπαστα από την Αλεξία



Υλικά

350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμ. ζάχαρη καστανή
250 γραμ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
1/4  κ.γ κανέλα
1/4 κ.γ γαρίφαλο σκονη
1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο σκόνη
1/4 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ αλάτι χοντρό

Για τη διακόσμηση

άχνη ζάχαρη, αμυγδαλόπαστα ή ζαχαρόπαστα για επικάλυψη


Εκτέλεση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο
να σφίξει για περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την  ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 4 χλστ. Με διάφορα κουπ  πατ κόβουμε τα μπισκότα και τα μεταφέρουμε στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170˚C και ψήνουμε τα μπισκότα για 10-12 λεπτά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Εναλλακτικά, τα  καλύπτουμε με αμυγδαλόπαστα ή ζαχαρόπαστα τις οποίες ανοίγουμε σε φύλλο και κόβουμε στα ίδια σχήματα με τα μπισκότα.


Σπαγγέτι με θαλασσινά



Υλικά για 4 μερίδες

1/2 κιλό  μύδια με το όστρακο
1/2 κιλό γαρίδες καθαρισμένες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
1  μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
300 γρ.σπαγγέτι Νο6
1/4 κούπα  ψιλοκομμένος μαϊντανός


Εκτέλεση:

Αχνίζετε τα μύδια  και τις γαρίδες σε ελάχιστο νερό και τα στραγγίζετε κρατώντας το ζωμό.
Σε μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνετε το  λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτετε το ζωμό από τα θαλασσινά, τις ντομάτες, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα  και τα σιγοβράζετε ώσπου να δέσει η σάλτσα.
Ρίχνετε μέσα τα θαλασσινά και συνεχίζετε για 5' το βράσιμο σε δυνατή φωτιά.
Στο μεταξύ, βράζετε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό για 8', τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε βαθουλή πιατέλα.
Τα περιχύνετε με τη σάλτα και τα πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Τούρτα 





Υλικά για το παντεσπάνι

6 αυγά
1 και 1/2  ποτήρι ζάχαρη
1 και 1/2  ποτήρι αλεύρι
ξύσμα πορτοκαλιού
1 μπέικιν - πάουντερ
1 βανίλια


Εκτέλεση :


Χτυπάμε στο Μίξερ, αρχικά τα αυγά με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα, μέχρι δηλαδή να λιώσει η ζάχαρη και έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα.




* Γαρνίρετε με σαντιγί της επιλογής σας. * * Ψήνεται στους 180 ˚C  για 40'.

Cheesecake







Υλικά

2  σακουλάκια τριμμένο μπισκότο 
80  γραμ. βιτάμ
2  κουτιά κρέμα philadelphia
2  στραγγιστά γιαούρτια
2  κουταλιές άχνη ζάχαρη 
λίγο κονιάκ  ή  λικέρ
1 βάζο μαρμελάδα ( φράουλα)

Εκτέλεση :

Ανακατεύουμε  το  τριμμένο μπισκότο με το λιωμένο βιτάμ για να φτιάξουμε τη
βάση του cheesecake.Ίσως χρειαστεί και ελάχιστο νερό  ή χυμός για να ομογενοποιηθεί η βάση.
Έπειτα χτυπάμε στο mixer  τη philadelphia  με το γιαούρτι, την άχνη ζάχαρη και το κονιάκ
( ή λικέρ ) για να δημιουργήσουμε τη δεύτερη στρώση του cheesecake.
Τέλος γαρνίρουμε με μαρμελάδα (την οποία έχουμε αραιώσει με ελάχιστο νερό ) και το τοποθετούμε για λίγες ώρες στο ψυγείο.

ΠΙΡΟΣΚΙ










Υλικά

600  γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20  γραμ. νωπή μαγιά
3  αυγά
4 και 1/2 κουταλάκια  μαύρη ζάχαρη
110  γραμ. βούτυρο
125  γραμ. χλιαρό νερό
2  κουταλάκια  αλάτι
25-30 λουκάνικα για τη γέμιση
ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε  το χλιαρό νερό με  τη μαγιά και προσθέτουμε λίγο αλεύρι.Αφήνουμε τη ζύμη 
να φουσκώσει για λίγο και έπειτα ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Η ζύμη πρέπει να 
φουσκώσει ξανά, στη συνέχεια πλάθουμε τα πιροσκί, τα γεμίζουμε με τα λουκάνικα
και περιμένουμε να φουσκώσουν  για τελευταία φορά προτού τα τηγανίσουμε.


ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ






Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια καλαμποκέλαιο
1 φλιτζάνι  χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
1 φλιτζανάκι κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο ( σε σκόνη )
2 κουταλάκια σόδα

*Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε τα κουλουράκια.


ΚΡΕΠΕΣ







Υλικά για τη ζύμη

1 και 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι ζάχαρη
3 αυγά
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κονιάκ
1 και 1/2 κούπα γάλα
2 κουταλιές βούτυρο


ΒΑΦΛΕΣ

                                    

Υλικά για τη ζύμη

175 γραμμάρια βούτυρο
175 γραμμάρια ζάχαρη
1 βανίλια
4 αυγά
λίγο αλάτι
λίγο κονιάκ
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γραμμάρια κορν-φλάουρ
1/2 κουταλάκι μπέικιν- πάουντερ

* Γαρνίρετε με άχνη ζάχαρη ή παγωτό.


ΜΠΙΣΚΟΤΑ









Υλικά

1 βιτάμ
2 κρόκοι αυγών
1 βανίλια
100 γραμ. μαύρη ζάχαρη
περίπου 450 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξίσμα πορτοκαλιού

*Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για λίγες  ώρες.
**Έπειτα χρησιμοποιώντας ειδικά καλούπια κόβουμε τη ζύμη σε σχέδια, δημιουργώντας τα μπισκότα, αν θέλουμε τα γεμίζουμε με μαρμελάδα ή μερέντα.



ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ





Υλικά

500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κύβο νωπή μαγιά (25 γραμ.)
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι αλάτι
περίπου 2 φλιτζάνια  τσαγιού χλιαρό νερό

*Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο (καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30΄. **Έπειτα τηγανίζουμε σε μικρές μπαλίτσες τους λουκουμάδες και γαρνίρουμε με σοκολάτα και μπισκότο ή μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς.





ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΡΑΣΙ









Υλικά

4 αυγά
250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμ. μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι κακάο
2 σακουλάκια τρούφα σοκολάτας ή 200 γραμ. τριμμένη σοκολάτα
μπέικιν- πάουντερ
1 βανίλια
125 γραμ. κόκκινο κρασί


Εκτέλεση :

Χτυπάμε στο Μίξερ, αρχικά τα αυγά με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα, μέχρι δηλαδή να λιώσει η ζάχαρη και έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα.

* Ψήνεται στους 170 ˚C  για 60'.



Good luck !

Evaaaki










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ρόφημα γκρέιπφρουτ με μέντα & αλόη για αποτοξίνωση

Υλικά: 1 γκρέιπφρουτ σε φέτες 1/4 φλιτζανιού φρέσκα φύλλα μέντας 1/4 φλιτζανιού χυμό αλόης, παγωμένο παγάκια νερ...