Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Τι σημαίνει «υγιές βάρος»


Υγιές σίγουρα δεν είναι το βάρος των ανορεκτικών μοντέλων και των περισσότερων παρουσιαστριών στην τηλεόραση. Υγιές είναι το βάρος που μας κάνει να νιώθουμε ευεξία, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, μας προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας.

Πώς όμως μπορούμε να εκτιμήσουμε το υγιές μας βάρος;


To βάρος μας, δηλαδή ο αριθμός των κιλών που δείχνει η ζυγαριά, είναι το άθροισμα του βάρους των υγρών, του λίπους, των μυών και των οστών που βρίσκονται στο σώμα μας. Όμως η ζυγαριά από μόνη της δεν αποτελεί αξιόπιστο εργαλείο εκτίμησης του υγιούς βάρους. Για να μπορέσουμε να  αξιολογήσουμε (μετρήσουμε) το υγιές βάρος είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη και :

  • το ποσοστό του συνολικού λίπους σε σχέση με το συνολικό μας βάρος, καθώς και 
  • την κατανομή του λίπους δηλαδή το σημείο που το σώμα αποθηκεύει το λόπος (κοιλιακή χώρα,περιφέρεια κ.λ.π)
τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε τέτοια ισορροπία ώστε να μην  υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης χρόνιας πάθησης.

Ένας εύκολος και συνηθισμένος τρόπος να εκτιμήσεις  ακόμα και στο σπίτι σου αν το βάρος σου είναι φυσιολογικό και αν διατρέχεις κάποιον κίνδυνο υγείας είναι η παρακάτω διπλή προσέγγιση:

  • O Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)
  • Η περιφέρεια μέσης


Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)  αποτελείται  από το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους ενός ατόμου ( σε kg )  με το τετράγωνο του ύψους του ( σε m ).






Μικρότερο του 20 :

Στο δείκτη αυτό βρίσκεται η ΟΜΑΔΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΚΑΤΩ  ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ  ΒΑΡΟΣ. Αν είστε στο δείκτη αυτό θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Πιθανότατα να υπάρχει διαταραχή του μεταβολισμού.


Από 20 μέχρι 25 :

Στο δείκτη αυτό βρίσκεται η ΟΜΑΔΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ. Αν είστε  στο δείκτη αυτό, έχετε μικρότερες πιθανότητες για νοσήματα καρδιάς και αγγείων με την προϋπόθεση ότι το βάρος θα διατηρηθεί.

Από 25  μέχρι 30 :

Στο δείκτη αυτό  βρίσκεται η ΟΜΑΔΑ ΥΠΕΡΒΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ. Αν είστε σε αυτόν τον δείκτη, υπάρχει κίνδυνος για νοσήματα υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου ή και διαβήτη τύπου Β. Δεν πρέπει να βάλετε άλλο βάρος.

Από 30 μέχρι 40 :

Στο δείκτη αυτό βρίσκεται  η ΟΜΑΔΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ. Αν είστε  στο δείκτη  υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για νοσήματα υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου  ή και διαβήτη τύπου Β. Χρειάζεστε συμβουλή από το γιατρό σας.

Μεγαλύτερο από 40 :

Στο δείκτη αυτό βρίσκεται η ΟΜΑΔΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ. Αν είστε  στο δείκτη έχετε μεγάλο κίνδυνο για νοσήματα υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου ή και διαβήτη τύπου Β. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το γιατρό σας.


Η περιφέρεια μέσης είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται για να εκτιμήσουμε την κατανομή του σωματικού λίπους, δηλαδή σε ποιά σημεία συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους. Η κατανομή του λίπους συνδέεται με την εμφάνιση πολλών παθολογικών καταστάσεων  που συνδέονται με το αυξημένο βάρος, όπως  η αυξημένη  συστολική πίεση, τα αυξημένα λιπίδια του αίματος (LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων), ο διαβήτης, το έμφραγμα και συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου. Υπάρχουν δύο είδη κατανομής του λίπους, ανάλογα με το που συσσωρεύεται το λίπος στο σώμα: η κατανομή τύπου «μήλο»  και η κατανομή τύπου «αχλάδι» .



Μικρές συμβουλές για υγιεινή διατροφή !



                                                           



  • Ακολουθήστε μια υγιεινή καθημερινή διατροφή, με όλες τις ομάδες τροφίμων και σύμφωνα με τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής. Αποκλείστε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.
  • Προτιμήστε προϊόντα χαμηλά σε ζάχαρη. Περιορίστε την κατανάλωση ζαχάρων από γλυκά , αναψυκτικά, χυμούς νέκταρ, μέλι και μαρμελάδες. Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να εντάσσονται  αραιά στη  διατροφή σας.
  • Προτιμήστε γαλακτοκομικά με 1-2 % λιπαρά (γάλα, γιαούρτι). Τα ολόπαχα προϊόντα είναι πλούσια σε  κορεσμένα λιπαρά.
  • Αποφύγετε τρόφιμα υψηλά σε αλάτι, όπως αλμυρά σνακ, ξηρούς καρπούς, παστά, αλλαντικά,αλμυρά τυριά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Καταναλώστε ψωμί και φρυγανιές χωρίς αλάτι.
  • Καταναλώστε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.Αποφύγετε τους χυμούς ( ακόμα  και τους φρέσκους ) και καταναλώστε φρέσκα λαχανικά με κάθε γεύμα σας.
  • Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι ο βασικός τύπος  λίπους που καταναλώνετε. Αποφύγετε την κατανάλωση σπορέλαιων, βουτύρου και κορεσμένων λιπαρών. Τρώτε συχνά λιπαρά ψάρια, που είναι  πηγές των ωφέλιμων ω-3 λιπαρών.
  • Καταναλώστε δημητριακά ολικής και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Πηγές υδατανθράκων, όπως πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι και  όσπρια πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο καθημερινά, μαγειρεμένα όμως με  λίγο προστιθέμενο λίπος.
  • Περιορίστε την κατανάλωση του αλκοόλ στα 1-2 ποτήρια την ημέρα (20 γρ).

Ρόφημα γκρέιπφρουτ με μέντα & αλόη για αποτοξίνωση

Υλικά: 1 γκρέιπφρουτ σε φέτες 1/4 φλιτζανιού φρέσκα φύλλα μέντας 1/4 φλιτζανιού χυμό αλόης, παγωμένο παγάκια νερ...